Telèfon

Memòria prevencionista

Biblioteca digital

En aquesta secció trobarà publicacions electròniques d'accés lliure a la Web sobre els distints àmbits d'especialització de la seguretat i salut en el treball.

Ves enrere INSTITUTO NACIONAL DE SEGURIDAD Y SALUD EN EL TRABAJO (España) (2022). Caracterización de la siniestralidad en la actividad pesquera [RE13404]

INSTITUTO NACIONAL DE SEGURIDAD Y SALUD EN EL TRABAJO (España) (2022). Caracterización de la siniestralidad en la actividad pesquera [RE13404]

INSTITUTO NACIONAL DE SEGURIDAD Y SALUD EN EL TRABAJO (España). Caracterización de la siniestralidad en la actividad pesquera [en línea]. Madrid: INSST, 2022. 58 p. [Consulta: 15.06.2022]. NIPO: 118-22-031-4.

La pesca (incluyendo la acuicultura) es una actividad ardua y peligrosa. En España más de 40.000 personas trabajan en este sector, que presenta un índice de incidencia de accidentes de trabajo que duplica la media nacional y registra 10 veces más accidentes mortales que el resto de actividades. El presente Documento Técnico del INSST ofrece una visión general de la siniestralidad en el sector, presentando información cuantitativa y cualitativa sobre los accidentes de trabajo y enfermedades profesionales más frecuentes en el sector pesquero: dónde y cómo se producen, en qué fases de la pesca, etc. Para ello, se realiza un análisis de diversas fuentes como son los registros oficiales de accidentes de trabajo y enfermedades profesionales y los informes de investigación de accidentes graves y mortales llevados a cabo por parte de la Inspección de Trabajo y Seguridad Social y la Comisión de Investigación de Accidentes e Incidentes Marítimos. Los datos muestran que los accidentes graves y mortales están principalmente relacionados con las faenas de pesca, en especial con el uso de máquinas, equipos de trabajo y elementos en tensión, y con los aspectos relacionados con la seguridad marítima como vuelcos, hundimientos, etc. En cuanto a las modalidades pesqueras, el arte de arrastre es el que presenta una mayor peligrosidad relativa. El objetivo último de este documento es que toda esta información pueda servir de apoyo a los procesos de identificación y evaluación de los riesgos y a la eficaz planificación de las actividades preventivas en la actividad pesquera, que contribuya a mejorar la seguridad laboral y reducir la elevada siniestralidad del sector. Este documento es una versión actualizada del Documento Técnico del mismo nombre editado en 2016.

La pesca (incloent l'aqüicultura) és una activitat àrdua i perillosa. A Espanya més de 40.000 persones treballen en aquest sector, que presenta un índex d'incidència d'accidents de treball que duplica la mitjana nacional i registra 10 vegades més accidents mortals que la resta d'activitats. El present Document Tècnic del INSST ofereix una visió general de la sinistralitat en el sector, presentant informació quantitativa i qualitativa sobre els accidents de treball i malalties professionals més freqüents en el sector pesquer: on i com es produeixen, en quines fases de la pesca, etc. Per a això, es realitza una anàlisi de diverses fonts com són els registres oficials d'accidents de treball i malalties professionals i els informes d'investigació d'accidents greus i mortals duts a terme per part de la Inspecció de Treball i Seguretat Social i la Comissió d'Investigació d'Accidents i Incidents Marítims. Les dades mostren que els accidents greus i mortals estan principalment relacionats amb les faenes de pesca, especialment amb l'ús de màquines, equips de treball i elements en tensió, i amb els aspectes relacionats amb la seguretat marítima com a bolcades, enfonsaments, etc. Quant a les modalitats pesqueres, l'art d'arrossegament és el que presenta una major perillositat relativa. L'objectiu últim d'aquest document és que tota aquesta informació puga servir de suport als processos d'identificació i avaluació dels riscos i a l'eficaç planificació de les activitats preventives en l'activitat pesquera, que contribuïsca a millorar la seguretat laboral i reduir l'elevada sinistralitat del sector. Aquest document és una versió actualitzada del Document Tècnic del mateix nom editat en 2016.

Recomanem

Recomanem

Li recomanem que utilitze el buscador d'aquest lloc web per a trobar els documents que necessite.

DOCUMENTACIÓ TÈCNICA

DOCUMENTACIÓ TÈCNICA

portada_boletin.jpg

CONSULTE ELS NOSTRES BUTLLETINS DE DOCUMENTACIÓ TÈCNICA

En ells trobarà referenciats i classificats els documents cientificotècnics que anem incorporant a aquesta biblioteca digital, així com sumaris de revistes especialitzades d'accés a través d'internet, llocs web recomanats, l'agenda d'activitats formatives de l'INVASSAT i altres informacions que puguen ser d'utilitat per als que s'ocupen de la prevenció de riscos en el treball.

Enciclopèdia de salut i seguretat en el treball de l'OIT

La principal obra col·lectiva sobre SST, promoguda per l'OIT i editada en castellà per l'INSST. Obra de referència imprescindible.