Teléfono

Memoria prevencionista

Resultados - Biblioteca Digital de PRL

Atrás NAKAHORI, Nobue; SEKINE, Michikazu; TATSUSE, Takashi; YAMADA, Masaaki (2021). Effect modification by workplace social capital on the association between depression and workplace and family stress: the Japanese civil servant study

NAKAHORI, Nobue; SEKINE, Michikazu; TATSUSE, Takashi; YAMADA, Masaaki (2021). Effect modification by workplace social capital on the association between depression and workplace and family stress: the Japanese civil servant study

NAKAHORI, Nobue; SEKINE, Michikazu; TATSUSE, Takashi; YAMADA, Masaaki. Effect modification by workplace social capital on the association between depression and workplace and family stress: the Japanese civil servant study. BMC Public Health. [en línea]. 2021. 21, 726. 13 p. [Consulta : 20.04.2021]. ISSN: 1471-2458. DOI: 10.1186/s12889-021-10767-z.
 
Antecedentes: Los problemas de salud mental entre los trabajadores se han convertido en un problema en Japón. El entorno laboral de los funcionarios públicos se está volviendo excesivamente estresante y es necesario prevenir la aparición de la depresión. Además del estrés en el lugar de trabajo y en el hogar, se ha informado que el capital social es un factor asociado con la depresión. Este estudio examinó si el capital social en el lugar de trabajo reduce la asociación entre la depresión y el estrés relacionado con el trabajo o la depresión y el estrés relacionado con el hogar. Resultados: La razón de posibilidades para la depresión fue mayor tanto para hombres como para mujeres con bajo capital social en el lugar de trabajo. Para aquellos con bajo capital social en el lugar de trabajo, la razón de posibilidades ajustada para la depresión fue 2,93 (intervalo de confianza [IC] del 95%, 2,16–3,98) para los hombres y 2,46 (IC del 95%, 1,74–3,49) para las mujeres. Después de ajustar por capital social en el lugar de trabajo, las asociaciones entre depresión y baja posición laboral, escaso apoyo laboral y conflicto moderado entre la familia y el trabajo disminuyeron en los hombres y dejaron de ser significativas. Para las mujeres, la fuerza de la asociación entre la depresión y el estado de soltería junto con un control moderado en el trabajo disminuyó y también perdió importancia. Cuando la razón de probabilidades (ORs) para la depresión se estratificaron por capital social alto y bajo en el lugar de trabajo y se compararon con las ORs antes de la estratificación, las ORs para la depresión de las largas horas de trabajo y el conflicto entre el trabajo y la familia aumentaron tanto para los hombres como para las mujeres en el grupo de bajo capital social en el lugar de trabajo.
 
Antecedents: Els problemes de salut mental entre els treballadors s'han convertit en un problema al Japó. L'entorn laboral dels funcionaris públics s'està tornant excessivament estressant i és necessari previndre l'aparició de la depressió. A més de l'estrés en el lloc de treball i en la llar, s'ha informat que el capital social és un factor associat amb la depressió. Aquest estudi va examinar si el capital social en el lloc de treball redueix l'associació entre la depressió i l'estrés relacionat amb el treball o la depressió i l'estrés relacionat amb la llar. Resultats: La raó de possibilitats per a la depressió va ser major tant per a homes com per a dones amb baix capital social en el lloc de treball. Per a aquells amb baix capital social en el lloc de treball, la raó de possibilitats ajustada per a la depressió va ser 2,93 (interval de confiança [IC] del 95%, 2,16–3,98) per als homes i 2,46 (IC del 95%, 1,74–3,49) per a les dones. Després d'ajustar per capital social en el lloc de treball, les associacions entre depressió i baixa posició laboral, escàs suport laboral i conflicte moderat entre la família i el treball van disminuir en els homes i van deixar de ser significatives. Per a les dones, la força de l'associació entre la depressió i l'estat de solteria juntament amb un control moderat en el treball va disminuir i també va perdre importància. Quan la raó de probabilitats (ORs) per a la depressió es van estratificar per capital social alt i baix en el lloc de treball i es van comparar amb les ORs abans de l'estratificació, les ORs per a la depressió de les llargues hores de treball i el conflicte entre el treball i la família van augmentar tant per als homes com per a les dones en el grup de baix capital social en el lloc de treball.
 
Background: Mental health problems among workers have become an issue in Japan. The working environment for civil servants is becoming excessively stressful, and there is a need to prevent the onset of depression. In addition to stress at the workplace and at home, social capital has been reported as a factor associated with depression. This study examined whether workplace social capital reduces the association between depression and work-related stress or depression and home-related stress. Methods: A total of 3015 Japanese civil servants (1867 men and 1148 women) from Toyama Prefecture were included in this study. Data on depression and workplace social capital, work status, work stress, work–life balance, and physical health were collected. Results: The odds ratio for depression was higher for both men and women with low workplace social capital. For those with low workplace social capital, the adjusted odds ratio for depression was 2.93 (95% confidence interval [CI], 2.16–3.98) for men and 2.46 (95% CI, 1.74–3.49) for women. After adjusting for workplace social capital, the associations between depression and low job position, low job support, and moderate family–to–work conflict declined in men and were no longer significant. For women, the strength of the association between depression and unmarried status along with moderate control at work decreased and also lost significance. When the ORs for depression were stratified by high and low workplace social capital and compared with the ORs before stratification, the ORs for depression of long working hours and work–to–family conflict increased for both men and women in the low workplace social capital group. Conclusions: Workplace social capital mitigated the effect of workplace and family stress leading to depression in both men and women.