Principals obligacions en prevenció de riscos laborals - INVASSAT
Principals obligacions en la prevenció dels riscos laborals
Adoptar un model d'organització preventiva en l'empresa
La prevenció de riscos es durà a terme, a través d'una o diverses de les següents modalitats organitzatives:
- Assumint-la l'empresària o l'empresari, que pot dur a terme directament l'activitat preventiva quan es complisquen les condicions que s'estableixen en l'article 11 del Reial decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s'aprova el Reglament dels Serveis de Prevenció (RSP). La vigilància de la salut haurà de concertar-la amb un servei de prevenció alié.
- Mitjançant treballadores o treballadors designats, que podran desenvolupar l'activitat preventiva. Les condicions i requisits necessaris per a adoptar aquesta modalitat s'estableixen en els articles 12 i 13 del RSP. La vigilància de la salut haurà de ser concertada amb un servei de prevenció extern.
- A través d'un o diversos serveis de prevenció aliens, als quals haurà d'acudir-se sempre que l'activitat preventiva no siga desenvolupada amb recursos propis o aquests no siguen suficients. Els supòsits en els quals s'ha de recórrer a aquesta modalitat s'estableixen en l'article 16 del RSP.
- Constituint un servei de prevenció propi, en aquells casos i amb les condicions establides en els articles 14 i 15 del RSP o mitjançant un servei de prevenció mancomunat segons l'article 21 del RSP.
Elaborar un pla de prevenció de riscos laborals
Ha d'elaborar-se i implantar-se un pla de prevenció de riscos laborals, el contingut dels quals es detalla en l'article 2.2 del RSP.
No obstant això, per a empreses de menys de 50 persones en la seua plantilla, que no realitzen activitats perilloses, es pot simplificar aquest pla, presentant-lo de manera conjunta amb l'avaluació de riscos i la planificació de l'activitat preventiva, en un únic document reduït.
Avaluar els riscos i planificar la prevenció
Ha de realitzar-se l'avaluació de riscos i planificació de l'activitat preventiva, segons el que s'estableix en l'article 16 de la LPRL, els continguts de la qual i altres aspectes necessaris per a la seua elaboració s'estableixen, respectivament, en la seccions primera i segona del capítol II del RSP.
Formar i informar el personal de l'empresa
S'ha d'informar i formar al personal de l'empresa respecte als seus riscos en el treball i sobre les mesures o activitats per a previndre'ls, especialment davant emergències i davant risc greu i imminent. Les obligacions relatives a la informació i formació de les treballadores i els treballadors es recullen, respectivament, en els articles 18.1 i 19 de la LPRL.
Consulta i participació de les persones treballadores
L'empresa ha de consultar amb el personal, o els seus representants, en totes les qüestions que afecten la seua seguretat i salut en el treball, permetent la seua participació.
Els treballadors i les treballadores poden estar representats pel comité de seguretat i salut (article 38 de la LPRL) i pels delegats o delegades de prevenció (article 35 de la LPRL), o pel comité d'empresa i pels delegats de personal. Les obligacions de consulta i participació es recullen en l'article 18.2 de la LPRL.
Vigilància la salut de les persones treballadores
L'empresa garantirà al personal la vigilància del seu estat de salut en funció dels riscos inherents al treball, quan aquests incidisquen en la seua salut; després de l'assignació de tasques amb nous riscos; després d'una absència prolongada per motius de salut, i periòdicament quan així es determine a partir de l'avaluació de riscos del lloc. Com a norma general, la vigilància de la salut es realitzarà a través d'un servei de prevenció alié i en qualsevol cas s'ajustarà al que s'estableix en l'article 22 de la LPRL.
Coordinar les activitats empresarials
Quan en un mateix centre de treball desenvolupen activitats persones de dues o més empreses, inclòs el personal autònom, aquests hauran de cooperar en l'aplicació de la normativa de prevenció de riscos laborals a través d'una adequada coordinació d'activitats empresarials.
La manera de dur a terme tot l'anterior, ve regulada en el Reial decret 171/2004, de 30 de gener, pel qual es desenvolupa l'article 24 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de Prevenció de Riscos Laborals, en matèria de coordinació d'activitats empresarials.
Adoptar mesures en cas d'emergència
Les obligacions en matèria de mesures d'emergència es recullen en l'article 20 de la LPRL. Les mesures d'emergència que adoptem hauran d'orientar-se cap a:
- la prestació dels primers auxilis;
- la lluita contra incendis; i,
- l'evacuació de les persones afectades.
Investigar els danys per a la salut (accidents de treball i malalties professionals)
Quan es produïsca un mal per a la salut d'una persona de la plantilla de l'empresa, haurà de realitzar-se una investigació sobre aquest tema a fi de detectar les causes i així poder actuar sobre elles, conforme s'estableix en l'article 16.3 de la LPRL.
A més, l'empresa està obligada a notificar per escrit a l'autoritat laboral, els danys per a la salut que s'hagen produït amb motiu del treball (article 23.3 de la LPRL).
Documentar les activitats preventives
S'ha d'elaborar i conservar a la disposició de l'autoritat laboral, com a mínim, la documentació relativa a la gestió de la prevenció que s'indica en l'article 23 de la LPRL.
Protegir col·lectius de risc
S'hauran d'adoptar mesures específiques de prevenció i/o protecció, especialment per a:
- Les persones especialment sensibles a determinats riscos (article 25 de la LPRL).
- La maternitat (article 26 de la LPRL).
- Les persones menors de 18 anys (article 27 de la LPRL).