Telèfon

Memòria prevencionista

El INVASSAT en els mitjans

Ves enrere Premis al coneixement en PRL 2021

Premis al coneixement en PRL 2021

Acte de lliurament dels guardons als premis al coneixement en prevenció de riscos laborals 2021

Seu central de l'INVASSAT. Burjassot, 25 d'octubre de 2022.

Durant l'acte es debatrà la ponència Integració de la perspectiva de gènere en els criteris d'adequació ergonòmica d'entorns laborals, presentada per la directora d'Innovació, Benestar i Salut Laboral de l'IBV Merxe Sanchís Almenara. Consulta el programa. Clica ací per a arribar a l'INVASSAT.

 

Convocatòria per a l'any 2021 dels premis al Coneixement en PRL.
Consulta la Resolució de 22 d'abril de 2021, de la Presidència de l'Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT), per la qual es regula el procediment de concessió, l'any 2021, dels reconeixements als millors treballs fi de màster o de grau universitari o d'especialitat en prevenció de riscos laborals de la Comunitat Valenciana, denominats Premis al coneixement en PRL (DOGV núm. 9104 de 10.06.2021).

Jurat

  • Fernando Sáez Ramos (INVASSAT). President.
  • Juan Carlos Castellanos Alba (INVASSAT). Secretari.
  • Juan José Puchau Fabado (INVASSAT).
  • Pilar Fuentes Llopico (ITSS-CV).
  • Marisa Baena Martínez (UGT-PV).
  • Mila Cano Monterde (CCOO-PV).
  • Rosa Pla Beltrán (CEV).
  • Beatriz Talón Cardona (CEV).
 

Treballs premiats

 
 
  • Esteban Romero Chuliá. Gestión preventiva comparada entre fuerzas y cuerpos de seguridad del Estado y cuerpo de policía local Comunitat Valenciana. Trabajo final de master. València: Universitat de València, 2020.
  • Elena Díaz Rubio. Los trastornos de la voz derivados de las condiciones acústicas de las aulas en el ámbito docente. Treball fi de màster. Antonio Uris Martínez i Alicia Giménez Pérez, dir. València : Universitat Politècnica de València, 2021. 58 p. <https://riunet.upv.es/handle/10251/172458>. Els docents estan exposats, al llarg de la seua jornada laboral, a múltiples riscos per a la seua seguretat i salut. Entre ells, trobem el risc de patir nòduls en les cordes vocals, malaltia professional relacionada amb activitats que precisen un ús continu i mantingut de la veu. El desenvolupament de trastorns en la veu està influenciat per múltiples factors, dins dels quals trobem les condicions acústiques del lloc de treball. Per això, resulta rellevant establir un adequat disseny acústic de les aules, amb l'objectiu de garantir la salut vocal del professorat. En la primera part d'aquest treball, de caràcter teòric, s'ha realitzat una revisió bibliogràfica de les investigacions dutes a terme en aquest àmbit d'estudi, amb l'objectiu de determinar la influència de les condicions acústiques de les aules en el desenvolupament de problemes en la veu en l'àmbit docent. Així mateix, tenint en compte les investigacions analitzades, s'han determinat les condicions acústiques òptimes segons les característiques de les aules per a previndre els trastorns de la veu en el professorat. En la segona part del treball, de caràcter pràctic, s'han analitzat les condicions acústiques d'una aula de la Universitat Politècnica de València. A partir de les dades obtingudes en el mesurament acústic, s'ha realitzat una proposta de millora del condicionament i l'aïllament acústic de l'aula, com a mesura preventiva per a reduir el risc de desenvolupament de trastorns en la veu.
  • María Dolores Maeso García. Aplicaciones del detector de fotoionización (PID) en higiene industrial: Evaluación de locales con ventilación natural. Universitat de València.
  • Alejandro Aldeguer Esquerdo. Catalogación de seguridad de laboratorio químico de investigación de microcontaminantes en aguas. Universitat d'Alacant. 
  • Jorge Vicente Martínez Verdú. Análisis del procedimiento de coordinación de actividades empresariales de la administración pública local, en materia de prevención de riesgos laborales. Caso del Ayuntamiento de El Campello. Treball fi de màster. Raúl Hugo Prado Govea, dir. Alacant: Universitat d'Alacant, 2021. 58 p. <http://rua.ua.es/dspace/handle/10045/112297>. L'actual regulació sobre Prevenció de Riscos Laborals no facilita la concreció d'un Procediment per a la Coordinació d'Activitats Empresarials (d'ara en avant CAU) en el Sector Públic, atés que les normes específiques que regulen la CAU s'enfoquen cap a l'àmbit privat o activitats concretes com les obres de construcció. La qual cosa, juntament amb la particular legislació del Sector (com la de contractació, entre altres), anima que no siga comuna que aquest document forme part del Sistema de Gestió del Pla de Prevenció de Riscos Laborals en les diferents Administracions Públiques, relegant al fet que aquesta funció es limite a un mer intercanvi documental, en el millor dels casos. Més complex encara resulta constatar que aquest Procediment forme part de la prevenció de riscos laborals en l'Administració Local, almenys en l'àmbit de la Província d'Alacant, atés que fins hui no es disposa d'un Procediment normalitzat per a la CAU amb les contractes municipals, principalment per no tindre un document base que cada ens local puga adaptar per a si. Per tant, s'analitzarà la normativa i la problemàtica que porta amb si la complexitat en la gestió d'aquesta matèria per al Sector Públic, concretant en l'àmbit de l'Administració Local, de manera tal que es puguen desenvolupar i establir les bases o directrius necessàries. Una vegada efectuat l'anterior anàlisi, es desenvoluparà la seua aplicació pràctica confeccionant un Procediment de CAE per a l'Ajuntament del Campello (Alacant).
  • Luis Romero Fiances. Prevención de riesgos laborales en aviación civil: protocolo de investigación de accidentes. Universidad Internacional de Valencia.
  • Joaquín Manzano Maicas. Estudio psicosocial de las condiciones de trabajo en una empresa del sector comercio mediante el método FPSICO 4.0. Universitat Miguel Hernández.
  • Marina Sánchez Robles. Evaluación ergonómica de las diferentes posiciones del cirujano ortopédico para realizar una artroplastia total de rodilla. Treball fi de màster. Rafael Pérez Sedano, dir. Elx : Universitat Miguel Hernández, 2021. 95 p. <http://dspace.umh.es/handle/11000/27449>. L'ergonomia i factors de risc per a trastorns musculoesquelètics relacionats amb el treball han sigut àmpliament estudiats en diversos àmbits de la indústria, no obstant això, aquestes qüestions no han preocupat en l'àmbit sanitari fins fa algunes dècades. Actualment existeixen estudis que avaluen els riscos ergonòmics en cirurgies artroscópicas, però no existeix cap estudi que determine el risc en cirurgies obertes. La artroplastia total de genoll és una de les cirurgies més freqüents que realitzen els cirurgians ortopèdics per la qual cosa seria convenient realitzar-la mitjançant una tècnica ergonòmicament saludable. Més concretament la artroplastia total de genoll esquerre, on existeixen diverses posicions adoptades pels diferents professionals. L'objectiu d'aquest treball és avaluar el risc ergonòmic d'aquestes postures mitjançant el mètode REBA per a determinar quin de les localitzacions comporta menys risc de trastorns musculoesquelètics. Per a l'aplicació del mètode REBA en les 4 diferents opcions de localització del cirurgià, es va dividir la cirurgia de artroplastia total de genoll en 12 passos crítics definits per les principals postures adoptades pel cirurgià durant la intervenció. Es van realitzar simulacions de la cirurgia en les 4 posicions i d'elles es van obtindre imatges dels 12 passos. La posició més ergonòmica d'un cirurgià destre per a realitzar una artroplastia total de genoll esquerre és col·locar-se d'enfront d'aquesta. Existeixen diferents opcions de millora com: regular correctament l'altura de la taula segons la tasca a realitzar. És fonamental implementar una correcta educació ergonòmica en el període formatiu de cirurgians ortopèdics