Telèfon

Memòria prevencionista

El INVASSAT en els mitjans

Ves enrere El Consell crea un guardó als millors treballs de màster en Prevenció de Riscos Laborals

El Consell crea un guardó als millors treballs de màster en Prevenció de Riscos Laborals

.La directora general de Treball i Benestar Laboral, Cristina Moreno, ha avançat avui que el Consell, a través de l'Invassat, reconeixerà els millors treballs fi de màster en prevenció de riscos laborals a la Comunitat Valenciana.

20.10.2016

La directora general de Treball i Benestar Laboral, Cristina Moreno, ha avançat avui que el Consell, a través de l'Invassat, reconeixerà els millors treballs fi de màster en prevenció de riscos laborals a la Comunitat Valenciana.

Moreno, que ha realitzat aquest anunci durant la roda de premsa que ha realitzat avui amb motiu del Dia de la Salut Laboral, ha explicat que el Consell amb aquests guardons aposta per l'adopció de "mesures d'acció positiva, eficaces i executives per prevenir els accidents laborals ".

El reconeixement consistirà en el lliurament d'un guardó i en la publicació dels treballs en cadascuna de les especialitats específiques de seguretat en el treball, higiene industrial, ergonomia i psicologia aplicada, medicina del treball, gestió de la prevenció i sectors econòmics.

Estudi sobre la caracterització dels accidents greus a la Comunitat

D'altra banda, la directora general ha presentat les conclusions de l'estudi que ha realitzat el Invassat sobre la caracterització dels accidents greus i mortals a la Comunitat Valenciana. Es tracta, com ha explicat Moreno, d'un "reflex fidel de la realitat de la sinistralitat laboral a la nostra Comunitat per extreure conclusions que serveixin per orientar i dirigir les polítiques i actuacions preventives del Govern Valencià i dotar-les d'una major eficiència per seguir avançant per el camí de la reducció de la sinistralitat ".

Així, segons l'informe, durant 2015 es van produir a la Comunitat gairebé 40.000 accidents, un 10% més que en el conjunt d'Espanya i amb una taxa d'incidència de 2.877 accidents per cada 100.000 (a Espanya és més alta, de 3.199x100. 000)

 Editar

Per a Moreno aquestes dades revelen que el Consell ha d'actuar "sense dilació amb polítiques actives i accions en matèria de benestar laboral i de la seguretat i salut en el treball, que ens permetin afrontar els nous horitzons que es dibuixen al voltant de la Prevenció de Riscos laborals i que han de provocar, no només que tractem de corregir els errors i tendències actuals, sinó que portem la iniciativa en el camp de la seguretat i salut en el treball ".

En aquest sentit, ha avançat que el Consell General del INVASSAT ja ha posat en marxa un programa d'activitats prioritàries tant a l'àrea del servei d'assessorament i promoció, com en l'àrea de programes d'actuació i que, per primera vegada s'ha posat a disposició de totes les empreses de la Comunitat un informe de sinistralitat laboral individualitzat per empresa.

"No podem abaixar la guàrdia mentre hi hagi un sol accident laboral", ha reiterat Cristina Moreno, que ha insistit que el Consell va a redoblar els seus esforços per sensibilitzar a empreses i treballadors en la importància de la prevenció.

"La prevenció de riscos laborals, ha declarat la directora general, ha de formar part dels hàbits de vida quotidians de les persones. Cada persona ha de ser conscient que ha d'incorporar aquesta rutina en els seus hàbits laborals i les empreses han de disposar de tots els recursos per garantir la seva seguretat ". En aquest sentit, la responsable de l'Invassat ha apostat per polítiques positives, de sensibilització i assessorament i que només en última instància siguin coercitives.

Cristina Moreno ha revelat, segons informe de l'Agència Europea per a la Seguretat i la Salut en el Treball (EU-OHSAS), que quantifica els costos de sinistralitat a la UE al voltant del 3% del PIB, aquests podrien arribar uns 3.000 milions d'euros només a la nostra Comunitat i és que, segons ha expressat, els accidents laborals no són només un "drama humà" sinó que també tenen efectes econòmics.


De l'estudi realitzat pel Invassat es desprèn que el perfil de persona susceptible de tenir un accident laboral és home, de mitjana edat (entre 45-54 anys), de nacionalitat espanyola i que treballa en una PIME.

Un dels aspectes més reveladors de l'informe és que el 25% dels treballadors que pateix accidents greus té menys d'un mes d'antiguitat en el seu lloc de treball, així com que gairebé la meitat dels accidents es produeixen en les primeres dues hores de treball. Per a la responsable de l'Invassat "aquests dos apartats són importants per lluitar contra la manca de formació, l'estabilitat i les condicions de treball òptimes".