WATTERSON, Andrew (2019); JEEBHAY, Mohamed Fareed; NEIS, Barbara; MITCHELL, Rebecca; CAVALLI, Lissandra. The neglected millions : the global state of aquaculture workers’ occupational safety, health and well-being. - INVASSAT
Atrás WATTERSON, Andrew (2019); JEEBHAY, Mohamed Fareed; NEIS, Barbara; MITCHELL, Rebecca; CAVALLI, Lissandra. The neglected millions : the global state of aquaculture workers’ occupational safety, health and well-being.
WATTERSON, Andrew (2019); JEEBHAY, Mohamed Fareed; NEIS, Barbara; MITCHELL, Rebecca; CAVALLI, Lissandra. The neglected millions : the global state of aquaculture workers’ occupational safety, health and well-being.
WATTERSON, Andrew; JEEBHAY, Mohamed Fareed; NEIS, Barbara; MITCHELL, Rebecca; CAVALLI, Lissandra. The neglected millions : the global state of aquaculture workers' occupational safety, health and well-being. Occupational and Environmental Medicine [online]. 2019. [Consulta: 26.11.2019]. doi: 10.1136/oemed-2019-105753. <http://dx.doi.org/10.1136/oemed-2019-105753>
Resumen: La FAO financió un proyecto en 2017 sobre la salud y la seguridad de los trabajadores de la acuicultura. Este proyecto desarrolló una plantilla que cubre los tipos básicos de producción acuícola, riesgos para la salud y la seguridad, y datos relacionados sobre lesiones y enfermedades laborales, regulaciones, condiciones de bienestar social y actividad laboral e industrial en el sector. Los perfiles que utiliza la plantilla se generaron para regiones clave de acuicultura y naciones de todo el mundo donde se podía obtener información. Muestran tanto la escala como la profundidad de los desafíos de seguridad y salud ocupacional en términos de carencia de datos, falta o escasa evaluación y gestión de riesgos, monitoreo y regulación inadecuados e información limitada en general sobre SST en acuicultura. Los riesgos son especialmente altos para los trabajadores de la acuicultura marina. Se observaron buenas prácticas para mejorar la SST en acuicultura. Los hallazgos se reunieron en un análisis del conocimiento actual sobre lesiones y enfermedades relacionadas con el trabajo, normas y regulaciones, factores socioeconómicos no laborales que afectan a la SST de la acuicultura, y el papel de la mano de obra y la industria en el manejo de esos desafíos. Se identificaron algunos ejemplos de buenas prácticas gubernamentales y laborales, industriales y de organizaciones no gubernamentales. Se anotaron algunas bases de datos sobre lesiones y enfermedades en el sector e iniciativas de investigación que resolvieron problemas. Sin embargo, hay muchos desafíos, especialmente en las zonas rurales y remotas de Asia, pero también en el hemisferio norte, que deben abordarse.
Resum: La FAO va finançar un projecte en 2017 sobre la salut i la seguretat dels treballadors de l'aqüicultura. Aquest projecte va desenvolupar una plantilla que cobreix els tipus bàsics de producció aqüícola, riscos per a la salut i la seguretat, i dades relacionades sobre lesions i malalties laborals, regulacions, condicions de benestar social i activitat laboral i industrial en el sector. Els perfils que utilitza la plantilla es van generar per a regions clau d'aqüicultura i nacions de tot el món on es podia obtindre informació. Mostren tant l'escala com la profunditat dels desafiaments de seguretat i salut ocupacional en termes de manca de dades, falta o escassa avaluació i gestió de riscos, monitoratge i regulació inadequats i informació limitada en general sobre SST en aqüicultura. Els riscos són especialment alts per als treballadors de l'aqüicultura marina. Es van observar bones pràctiques per a millorar la SST en aqüicultura. Les troballes es van reunir en una anàlisi del coneixement actual sobre lesions i malalties relacionades amb el treball, normes i regulacions, factors socioeconòmics no laborals que afecten la SST de l'aqüicultura, i el paper de la mà d'obra i la indústria en el maneig d'aqueixos desafiaments. Es van identificar alguns exemples de bones pràctiques governamentals i laborals, industrials i d'organitzacions no governamentals. Es van anotar algunes bases de dades sobre lesions i malalties en el sector i iniciatives d'investigació que van resoldre problemes. No obstant això, hi ha molts desafiaments, especialment en les zones rurals i remotes d'Àsia, però també en l'hemisferi nord, que han d'abordar-se.
Abstract: "A scoping project was funded by the Food and Agriculture Organization in 2017 on the health and safety of aquaculture workers. This project developed a template covering basic types of aquaculture production, health and safety hazards and risks, and related data on injuries and occupational ill health, regulations, social welfare conditions, and labour and industry activity in the sector. Profiles using the template were then produced for key aquaculture regions and nations across the globe where information could be obtained. These revealed both the scale and depth of occupational safety and health (OSH) challenges in terms of data gaps, a lack of or poor risk assessment and management, inadequate monitoring and regulation, and limited information generally about aquaculture OSH. Risks are especially high for offshore/marine aquaculture workers. Good practice as well as barriers to improving aquaculture OSH were noted. The findings from the profiles were brought together in an analysis of current knowledge on injury and work-related ill health, standards and regulation, non-work socioeconomic factors affecting aquaculture OSH, and the role of labour and industry in dealing with aquaculture OSH challenges. Some examples of governmental and labour, industry and non-governmental organisation good practice were identified. Some databases on injury and disease in the sector and research initiatives that solved problems were noted. However, there are many challenges especially in rural and remote areas across Asia but also in the northern hemisphere that need to be addressed. Action now is possible based on the knowledge available, with further research an important but secondary objective."