Telèfon

Memòria prevencionista

Resultats - Biblioteca Digital de PRL

Ves enrere MARTÍNEZ-LÓPEZ, José Ángel; LÁZARO-PÉREZ, Cristina; GÓMEZ-GALÁN, José (2021) . Burnout among Direct-Care Workers in Nursing Homes during the COVID-19 Pandemic in Spain: A Preventive and Educational Focus for Sustainable Workplaces

MARTÍNEZ-LÓPEZ, José Ángel; LÁZARO-PÉREZ, Cristina; GÓMEZ-GALÁN, José (2021) . Burnout among Direct-Care Workers in Nursing Homes during the COVID-19 Pandemic in Spain: A Preventive and Educational Focus for Sustainable Workplaces

MARTÍNEZ-LÓPEZ, José Ángel; LÁZARO-PÉREZ, Cristina; GÓMEZ-GALÁN, José. Burnout among Direct-Care Workers in Nursing Homes during the COVID-19 Pandemic in Spain: A Preventive and Educational Focus for Sustainable Workplaces. Sustainability [en línea]. 2021, 13.2782. 14 p. [Consulta: 23.04.2021]. ISSN: 2071-1050. DOI: 10.3390/su13052782.
 
Debido a su contacto continuo con el dolor y la muerte, los trabajadores de la salud tienen una de las profesiones más estresantes. El dolor y la muerte son más comunes en los hogares de ancianos. Durante la crisis de salud asociada al COVID-19, estos centros de trabajo se han caracterizado por ser espacios de alta vulnerabilidad a la infección para las personas mayores, con una alta tasa de mortalidad. Esta investigación tiene como objetivo determinar cómo la crisis de salud asociada al COVID-19 ha influido en los profesionales de la salud que trabajan en residencias de ancianos. Mediante un método cuantitativo y transversal, la investigación se desarrolló en centros residenciales de la Región de Murcia (España) durante la segunda ola de la pandemia. Se empleó un diseño de encuesta basado principalmente en el Maslach Burnout Inventory (MBI). MBI mide tres subescalas: agotamiento emocional, despersonalización y autorrealización. Los resultados muestran que el 6,4% de los encuestados estaban agotados, el 53,8% de los participantes estaban emocionalmente agotados, el 35,1% sufría despersonalización y, en el caso del desarrollo personal, los encuestados mostraban un nivel bajo del 15,6%. Este estudio muestra la necesidad de considerar el establecimiento, en el ámbito académico, de programas de formación para profesionales de la salud relacionados con el afrontamiento, manejo e identificación del estrés, especialmente en circunstancias adversas. Asimismo, en el ámbito profesional, es necesario desarrollar estrategias para prevenir el estrés y la ansiedad en el lugar de trabajo. El desarrollo de programas de formación a tal efecto es fundamental para lograr un contexto de trabajo sostenible. 
 
A causa del seu contacte continu amb el dolor i la mort, els treballadors de la salut tenen una de les professions més estressants. El dolor i la mort són més comunes en les llars d'ancians. Durant la crisi de salut associada al COVID-19, aquests centres de treball s'han caracteritzat per ser espais d'alta vulnerabilitat a la infecció per a les persones majors, amb una alta taxa de mortalitat. Aquesta investigació té com a objectiu determinar com la crisi de salut associada al COVID-19 ha influït en els professionals de la salut que treballen en residències d'ancians. Mitjançant un mètode quantitatiu i transversal, la investigació es va desenvolupar en centres residencials de la Regió de Múrcia (Espanya) durant la segona ona de la pandèmia. Es va emprar un disseny d'enquesta basat principalment en el Maslach Burnout Inventory (MBI). MBI mesura tres subescales: esgotament emocional, despersonalització i autorealització. Els resultats mostren que el 6,4% dels enquestats estaven esgotats, el 53,8% dels participants estaven emocionalment esgotats, el 35,1% patia despersonalització i, en el cas del desenvolupament personal, els enquestats mostraven un nivell sota del 15,6%. Aquest estudi mostra la necessitat de considerar l'establiment, en l'àmbit acadèmic, de programes de formació per a professionals de la salut relacionats amb l'afrontament, maneig i identificació de l'estrés, especialment en circumstàncies adverses. Així mateix, en l'àmbit professional, és necessari desenvolupar estratègies per a previndre l'estrés i l'ansietat en el lloc de treball. El desenvolupament de programes de formació a aquest efecte és fonamental per a aconseguir un context de treball sostenible. 
 
Due to their continuous contact with pain and death, healthcare workers have one of the most stressful professions. Pain and death are more common in nursing homes. During the health crisis associated with COVID-19, these work centers have been characterized as spaces of high vulnerability to infection for the elderly, with a high mortality rate. This research aims to determine how the health crisis associated with COVID-19 has influenced healthcare professionals working in nursing homes for the elderly. Using a quantitative and cross-sectional method, the research was developed in residential centers in the Region of Murcia (Spain) during the second wave of the pandemic. A survey design based mainly on the Maslach Burnout Inventory (MBI) was employed. MBI measures three subscales: emotional burnout, depersonalization, and self-fulfillment. The results show that 6.4% of the respondents were burned out, 53.8% of the participants were emotionally exhausted, 35.1% were found to suffer from depersonalization, and in the case of personal development, the respondents showed a low level of 15.6%. This study shows the need to consider the establishment, in the academic environment, of training programs for health professionals related to coping with, managing, and identifying stress, especially in adverse circumstances. Similarly, in the professional field, it is necessary to develop strategies to prevent stress and anxiety in the workplace. The development of training programs for this purpose is    essential for achieving a sustainable work context.