Telèfon

Memòria prevencionista

Resultats - Biblioteca Digital de PRL

Ves enrere INSTITUT VALENCIÀ DE SEGURETAT I SALUT EN EL TREBALL (INVASSAT) (2022). Evolución de accidentes en jornada de trabajo e índices de incidencia - Comunitat Valenciana vs nacional 1999–2021

INSTITUT VALENCIÀ DE SEGURETAT I SALUT EN EL TREBALL (INVASSAT) (2022). Evolución de accidentes en jornada de trabajo e índices de incidencia - Comunitat Valenciana vs nacional 1999–2021

INSTITUT VALENCIÀ DE SEGURETAT I SALUT EN EL TREBALL (INVASSAT). Evolución de accidentes en jornada de trabajo e índices de incidencia - Comunitat Valenciana vs nacional 1999–2021 [en línea]. José Ignacio Villarroya Bayarri, Jorge Cervera Boada y Miguel Poquet Peiró, coaut. Burjassot: INVASSAT, 2022. 12 p. [Consulta: 10.08.2022]. (EA04-220102).

La Ley de Prevención de Riesgos Laborales y sus normas de desarrollo nos indican cual es el camino que debemos seguir y debe aplicarse en todos los centros de trabajo, tengan o no tengan siniestros. Sin embargo, es evidente que un plan de actuación diseñado por la Administración Laboral para reducir la siniestralidad laboral y por la experiencia acumulada, se debe centrar, por razones de eficiencia, en los centros de trabajo donde ocurren este tipo de siniestros laborales.En lo que se refiere a los accidentes con baja en jornada de trabajo, registrados en el sistema Delt@, es un hecho constatado que a partir del año 2000, cuando se iniciaron estos planes de actuación preferente, el índice de incidencia en la Comunidad Valenciana, con datos definitivos, en el año 1999 se ha pasado de tener 9,75 accidentes con baja en jornada de trabajo por cada cien trabajadores expuestos, con las contingencias de accidentes y enfermedades profesionales cubiertas, a 2,78 en el año 2021, lo que representa una disminución en el índice de incidencia del 71,4 por cien, cifra muy significativa. El Plan de Actuación contra la Siniestralidad Laboral en empresas de la Comunitat Valenciana, en base a los siniestros laborales registrados en un año (accidentes con baja en jornada de trabajo y enfermedades profesionales comunicadas), se centra en las empresas que han tenido este tipo de siniestros en dicho año y se realiza con el objetivo de concienciar a los empresarios de que los siniestros laborales, aunque ocurren, se pueden evitar y, por tanto, es posible reducir la siniestralidad laboral.

La Llei de Prevenció de Riscos Laborals i les seues normes de desenvolupament ens indiquen com és el camí que hem de seguir i ha d'aplicar-se en tots els centres de treball, tinguen o no tinguen sinistres. No obstant això, és evident que un pla d'actuació dissenyat per l'Administració Laboral per a reduir la sinistralitat laboral i per l'experiència acumulada, s'ha de centrar, per raons d'eficiència, en els centres de treball on ocorren aquest tipus de sinistres laborals.Pel que fa als accidents amb baixa en jornada de treball, registrats en el sistema Delt@, és un fet constatat que a partir de l'any 2000, quan es van iniciar aquests plans d'actuació preferent, l'índex d'incidència a la Comunitat Valenciana, amb dades definitives, l'any 1999 s'ha passat de tindre 9,75 accidents amb baixa en jornada de treball per cada cent treballadors exposats, amb les contingències d'accidents i malalties professionals cobertes, a 2,78 l'any 2021, la qual cosa representa una disminució en l'índex d'incidència del 71,4 per cent, xifra molt significativa. El Pla d'Actuació contra la Sinistralitat Laboral en empreses de la Comunitat Valenciana, sobre la base dels sinistres laborals registrats en un any (accidents amb baixa en jornada de treball i malalties professionals comunicades), se centra en les empreses que han tingut aquest tipus de sinistres en aquest any i es realitza amb l'objectiu de conscienciar als empresaris que els sinistres laborals, encara que ocorren, es poden evitar i, per tant, és possible reduir la sinistralitat laboral.