Telèfon

Memòria prevencionista

Resultats - Biblioteca Digital de PRL

Ves enrere INSTITUT D'ESTUDIS DE LA SEGURETAT (2013). Prevenció : eficiència, economia i crisi : Informe 2013 de l'Observatori de Risc

INSTITUT D'ESTUDIS DE LA SEGURETAT (2013). Prevenció : eficiència, economia i crisi : Informe 2013 de l'Observatori de Risc

INSTITUT D'ESTUDIS DE LA SEGURETAT. Prevenció : eficiència, economia i crisi : Informe 2013 de l'Observatori de Risc. [online]. Josep Maria Rovira Vilanova, Manuel Bestratén, Juan Guasch... et al. Barcelona: Institut d'Estudis de Seguretat, 2013. 318 p. [Consulta 09.05.2014].

El Informe 2013 del IDES está estructurado en 5 grandes bloques temáticos: BLOQUE 1. Reflexiones sobre la prevención, donde se explican los costes que representa para una empresa la siniestralidad, así como las correspondientes acciones preventivas por evitarlos. En este bloque se reflexiona sobre el análisis del coste-beneficio en la acción preventiva, que no se debe limitar a una visión economicista y cuantitativa, sino que hay que tener en cuenta la dimensión legal, moral y social de la prevención de los riesgos. Y se explica, también, la evolución en estos años de crisis de las cifras relativas a seguridad y salud laboral. Asimismo, se habla de la conducta humana como origen de la siniestralidad y del factor humano de la prevención. BLOQUE 2. Un caso paradigmático: la edificación. En este espacio los autores reflexionan sobre la construcción sostenible, el ahorro y la eficiencia energética y algunos retos nuevos como la recarga del vehículo eléctrico y la gestión energética.El cambio climático, el calentamiento global o simplemente las subidas de la factura energética obligan a mejorar en eficiencia energética por no deber renunciar a los estándares de confort alcanzados. Y, como dato general, hay que indicar que casi un 30% del consumo de energía final a Cataluña se produce en los edificios. Todo eso explica que la Administración catalana consideré llaves las políticas de ahorro y de eficiencia energética por asegurar el consecución de un sistema energético sostenible para Cataluña. BLOQUE 3. Prevención y riesgos económicos, industriales y de las infraestructuras. Este es un bloque amplio que alerta de las dificultades por las que pasa el país en temas tan estructurales como la desindustrialización a causa de la crisis, los efectos de la poca inversión en infraestructuras o la situación energética del país, contextualizando la situación desde un punto de vista económico y financiero. BLOQUE 4. Prevención y riesgos en los ámbitos social, ambiental y de salud. Este último bloque nos acerca a los riesgos más próximos que tenemos como ciudadanos y que se ven afectados por la coyuntura económica: cuestiones de salud, de seguridad ciudadana, de movilidad, de medio ambiente, entre muchos otros son tratados en este bloque. BLOQUE 5. Semáforos del riesgo. Como cada año el Informe concluye con el resultado de los diferentes semáforos que muestran la tendencia de diferentes indicadores.

L'Informe 2013 del IDES està estructurat en 5 grans blocs temàtics: BLOC 1. Reflexions sobre la prevenció, on s'expliquen els costos que representa per a una empresa la sinistralitat, així com les corresponents accions preventives per evitar-los. En aquest bloc es reflexiona sobre l'anàlisi del cost-benefici en l'acció preventiva, que no s'ha de limitar a una visió economicista i quantitativa, sinó que cal tenir en compte la dimensió legal, moral i social de la prevenció dels riscos. I s'explica, també, l'evolució en aquests anys de crisi de les xifres relatives a seguretat i salut laboral. Així mateix, es parla de la conducta humana com a origen de la sinistralitat i del factor humà de la prevenció. BLOC 2. Un cas paradigmàtic: l'edificació. En aquest espai els autors reflexionen sobre la construcció sostenible, l'estalvi i l'eficiència energètica i alguns reptes nous com la recàrrega del vehicle elèctric i la gestió energètica.El canvi climàtic, l'escalfament global o simplement les pujades de la factura energètica obliguen a millorar en eficiència energètica per no haver de renunciar als estàndards de confort assolits. I, com a dada general, cal indicar que gairebé un 30% del consum d'energia final a Catalunya es produeix als edificis. Tot això explica que l'Administració catalana consideri claus les polítiques d'estalvi i d'eficiència energètica per assegurar l'assoliment d'un sistema energètic sostenible per a Catalunya. BLOC 3. Prevenció i riscos econòmics, industrials i de les infraestructures. Aquest és un bloc ampli que alerta de les dificultats per les que passa el país en temes tan estructurals com la desindustrialització a causa de la crisi, els efectes de la poca inversió en infraestructures o la situació energètica del país, contextualitzant la situació des d'un punt de vista econòmic i financer. BLOC 4. Prevenció i riscos en els àmbits social, ambiental i de salut. Aquest últim bloc ens acosta als riscos més propers que tenim com a ciutadans i que es veuen afectats per la conjuntura econòmica: qüestions de salut, de seguretat ciutadana, de mobilitat, de medi ambient, entre molts altres són tractats en aquest bloc. BLOC 5. Semàfors del risc. Com cada any l'Informe conclou amb el resultat dels diferents semàfors que mostren la tendència de diferents indicadors.