Telèfon

Memòria prevencionista

Resultats - Biblioteca Digital de PRL

Ves enrere CRESPÍ FERRIOL, Maria del Mar (2022). Incapacidad temporal y absentismo laboral: prevención, control y retorno al trabajo

CRESPÍ FERRIOL, Maria del Mar (2022). Incapacidad temporal y absentismo laboral: prevención, control y retorno al trabajo

CRESPÍ FERRIOL, Maria del Mar. Incapacidad temporal y absentismo laboral: prevención, control y retorno al trabajo [en línea]. Tesis doctoral. Erik Monreal Bringsvaerd, dir. Palma: Universitat de les Illes Balears, 2022. 431 p. [Consulta: 05.07.2021].

El objeto de la presente tesis doctoral es realizar un análisis integral del marco jurídico que afecta al absentismo laboral en España. Para ello se aborda el régimen legal y de gestión de la incapacidad temporal desde la perspectiva del impacto que tiene sobre la inasistencia al trabajo, atendiendo a su dinámica prestacional, sus efectos suspensivos del contrato de trabajo y los mecanismos institucionales dispuestos para la fiscalización del fraude. Además, partiendo del conocimiento empírico que identifica como causas del absentismo tanto los problemas de salud como las motivaciones ocultas del trabajador, se trata la relación de la incapacidad temporal con las demás instituciones jurídicas en que se sustentan, respectivamente, las políticas de prevención y contención del absentismo. Ello incluye, de un lado, el estudio de la normativa de prevención de riegos vinculada al absentismo, las políticas de promoción de la salud desde el ámbito laboral o los planes de retorno al trabajo que facilitan la reincorporación de los trabajadores en incapacidad temporal por enfermedades duraderas. De otro lado, se indaga también en las vías de desincentivación económica y control del absentismo dirigidas a reducir el riesgo de fraude asociado a la incapacidad temporal. Dicha labor comporta la valoración de aspectos contractuales como las mejoras voluntarias de la prestación pública, los complementos salariales vinculados a la asistencia al trabajo, el régimen aplicable al despido motivado por la incapacidad temporal o las facultades empresariales de control extralaboral, conductual y médico, del trabajador.

L'objecte de la present tesi doctoral és realitzar una anàlisi integral del marc jurídic que afecta l'absentisme laboral a Espanya. Per a això s'aborda el règim legal i de gestió de la incapacitat temporal des de la perspectiva de l'impacte que té sobre la inassistència al treball, atenent la seua dinàmica prestacional, els seus efectes suspensius del contracte de treball i els mecanismes institucionals disposats per a la fiscalització del frau. A més, partint del coneixement empíric que identifica com a causes de l'absentisme tant els problemes de salut com les motivacions ocultes del treballador, es tracta la relació de la incapacitat temporal amb les altres institucions jurídiques en què se sustenten, respectivament, les polítiques de prevenció i contenció de l'absentisme. Això inclou, d'un costat, l'estudi de la normativa de prevenció de regs vinculada a l'absentisme, les polítiques de promoció de la salut des de l'àmbit laboral o els plans de retorn al treball que faciliten la reincorporació dels treballadors en incapacitat temporal per malalties duradores. D'un altre costat, s'indaga també en les vies de desincentivació econòmica i control de l'absentisme dirigides a reduir el risc de frau associat a la incapacitat temporal. Aquesta labor comporta la valoració d'aspectes contractuals com les millores voluntàries de la prestació pública, els complements salarials vinculats a l'assistència al treball, el règim aplicable a l'acomiadament motivat per la incapacitat temporal o les facultats empresarials de control extralaboral, conductual i mèdic, del treballador.