Telèfon

Memòria prevencionista

Resultats - Biblioteca Digital de PRL

Ves enrere BAKHUYS ROOZEBOOM, Maartje C.; WIEZER, Noortje M.; BOOT, Cécile R L.;BONGERS, Paulien M.; SCHELVIS, Roosmarijn M C (2021). Use of Intervention Mapping for Occupational Risk Prevention and Health Promotion: a systematic review of literature

BAKHUYS ROOZEBOOM, Maartje C.; WIEZER, Noortje M.; BOOT, Cécile R L.;BONGERS, Paulien M.; SCHELVIS, Roosmarijn M C (2021). Use of Intervention Mapping for Occupational Risk Prevention and Health Promotion: a systematic review of literature

BAKHUYS ROOZEBOOM, Maartje C.; WIEZER, Noortje M.; BOOT, Cécile R L.;BONGERS, Paulien M.; SCHELVIS, Roosmarijn M C. Use of Intervention Mapping for Occupational Risk Prevention and Health Promotion: a systematic review of literature. International Journal of Environmental Research and Public Health [en línea]. 2021, 18. 4. 19 p. [Consulta 25.02.2021]. ISSN: 1660-4601. DOI: 10.3390/ijerph18041775.
 
Objetivo: El mapeo de intervenciones (IM) es un método para diseñar sistemáticamente intervenciones que se aplica regularmente en el ámbito de la salud pública. Este estudio investiga si la mensajería instantánea se utiliza de forma eficaz también en el ámbito de la seguridad y la salud en el trabajo. En concreto, este estudio explora la relación entre la fidelidad en el uso del protocolo de IM para el desarrollo de la intervención, el proceso de implementación y la efectividad de las intervenciones de prevención de riesgos laborales y promoción de la salud. Métodos: Se realizó una revisión sistemática que incluyó artículos sobre el desarrollo, implementación y efectos de las intervenciones de prevención de riesgos laborales y promoción de la salud que se desarrollaron de acuerdo con el protocolo IM. Conclusión: Los resultados de la revisión sugieren que organizar un enfoque participativo y planificar la implementación es difícil en la práctica. Además, los resultados implican que la realización de matrices de objetivos de cambio como parte del desarrollo de la intervención, aunque es un desafío y requiere mucho tiempo, en última instancia puede dar sus frutos, lo que da como resultado una intervención personalizada que coincida con el grupo objetivo.
 
Objectiu: El mapatge d'intervencions (IM) és un mètode per a dissenyar sistemàticament intervencions que s'aplica regularment en l'àmbit de la salut pública. Aquest estudi investiga si la missatgeria instantània s'utilitza de manera eficaç també en l'àmbit de la seguretat i la salut en el treball. En concret, aquest estudi explora la relació entre la fidelitat en l'ús del protocol de IM per al desenvolupament de la intervenció, el procés d'implementació i l'efectivitat de les intervencions de prevenció de riscos laborals i promoció de la salut. Mètodes: Es va realitzar una revisió sistemàtica que va incloure articles sobre el desenvolupament, implementació i efectes de les intervencions de prevenció de riscos laborals i promoció de la salut que es van desenvolupar d'acord amb el protocol IM. Conclusió: Els resultats de la revisió suggereixen que organitzar un enfocament participatiu i planificar la implementació és difícil en la pràctica. A més, els resultats impliquen que la realització de matrius d'objectius de canvi com a part del desenvolupament de la intervenció, encara que és un desafiament i requereix molt temps, en última instància pot donar els seus fruits, la qual cosa dona com a resultat una intervenció personalitzada que coincidisca amb el grup objectiu.
 
Aim: Intervention mapping (IM) is a method to systematically design interventions that is applied regularly within the public health domain. This study investigates whether IM is effectively used within the occupational safety and health domain as well. Specifically, this study explores the relation between the fidelity regarding the use of the IM protocol for intervention development, the implementation process and the effectiveness of the occupational risk prevention and health promotion interventions. Methods: A systematic review was conducted including articles on development, implementation, and effects of occupational risk prevention and health promotion interventions that were developed according to the IM-protocol. By means of a checklist, two authors reviewed the articles and rated them on several indicators regarding the fidelity of the IM-protocol, the implementation process, and the intervention effect. Results: A literature search resulted in a total of 12 interventions as described in 38 articles. The fidelity to the IM-protocol was relatively low for participation throughout the development process and implementation planning. No relationship was found between fidelity of the IM-protocol and the intervention effect. A theory-based approach (as one of the core elements of IM) appears to be positively related to a successful implementation.
 
[Compartido bajo licencia / Compartit sota llicència CC BY-NC-ND 4.0 ES]